American Festival 2018

Spa Racing Festival 2018
October 11, 2018
1990 VDW Audi V8
May 2, 2019

American Festival 2018

Een Grand Slam voor Team VDW Motorsport in Belcar seizoen 2018!

De finale race van het Belcar seizoen 2018 staat gepland op het “thuiscircuit” van Zolder. Het belooft een fantastisch raceweekend te worden voor de autosportliefhebbers gezien er, naast Belcar, ook de Nascar Finals op het programma staan, wat steeds veel volk op de been brengt. En bovendien zijn de weergoden ook deze keer de teams en bezoekers gunstig gestemd met prachtig nazomerweer zelfs zo eind oktober… ideale omstandigheden dus voor een spektakelweekend.

Team VDW Motorsport, dat reeds de kampioenschapstitel in Belcar 4 had binnengehaald in de vorige race in Spa, tekent uiteraard opnieuw present voor deze seizoensfinale. Ondanks de titel reeds binnen is, wil team VDW Motorsport er voor deze laatste race toch nog eens vol voor gaan. Zes overwinningen op rij zou betekenen dat het team uit Kasterlee een echte Grand Slam zou binnenhalen…

Voor deze race opteert het team voor Ron en Pascal als piloten van dienst voor deze wat kortere race over 125 minuten. Edwin en Nico zijn uiteraard van de partij om hun team aan te moedigen.

Op zaterdag worden traditiegetrouw de qualificaties verreden. De BMW Z3M wordt van vers schoeisel voorzien, alsook nieuwe remmen worden onder de racewagen gemonteerd. In de vroege namiddag rijdt Ron de Z3M buiten om alles in te rijden en kan al vlug een snelle 1’47” optekenen. Hierna neemt Pascal plaats in de cockpit en kan na een drietal rondjes een hele snelle 1’45”8 op de tabellen zetten wat een eerste plaats in de klasse betekent. En bovendien een nieuwe persoonlijke besttijd voor Pascal op Circuit Zolder met de BMW Z3M. In het laatste kwartier van de qualificaties gaat Ron nog even het circuit op voor de laatste rondjes. Ron “the boss” komt als een speer aan start-finish voorbij en zet ook een 1’45”8 op de tabellen, en verbetert de tijd van Pascal met één honderste (!). Helaas gaat Ron in de daaropvolgende ronde van de baan als gevolg van een oliespoor net na het uitkomen van de Villeneuve-chicane en belandt naast de piste tegen de bandenmuur. De sessie wordt gestopt en het team stelt vast dat er geen schade is aan de auto, oef!

Resultaat van de qualificaties is een 1ste plaats in de klasse en een 22ste startplaats algemeen, wat een prima uitgangspunt voor de race op zondag. Het is duidelijk dat zowel de racewagen als de piloten op scherp staan voor deze finale race…

Op zondag komen reeds vroeg in de voormiddag veel toeschouwers aan op Circuit Zolder voor een zonnige dag met mooie races op het programma.
Binnen het team wordt de race-aanpak besproken tijdens het teamontbijt. Pascal zou de start nemen en zo lang mogelijk rijden in functie van een mogelijke Safety Car-procedure om dan één van de twee verplichte pitstops uit te voeren. Op die manier kan het team mogelijk profijt halen uit het feit dat ze maar met twee piloten rijden. Een pitstop tijdens een Safety Car-procedure betekent nu eenmaal een mooie tijdswinst. Ron zou dan het laatste deel van de race voor zijn rekening nemen. Een gezonde dosis spanning en stress is voelbaar zo enkele uren voor de start…

Iets voor het middaguur maakt Pascal zich klaar voor de start en staat het team paraat voor deze laatste race van het seizoen.
Pascal kan een prima start nemen, zo midden in het pak, en al snel twee snellere wagens verschalken, maar moet na enkele ronden zijn meerdere erkennen in deze snellere wagens uit de hogere klasse. Hij slaagt erin om continue ronden van 1’48” te rijden wat een prima en snel tempo is in de race. Team chef Peter laat Pascal zo lang mogelijk op de piste, maar een Safety Car komt er echter niet. Na 1h 20min roept Peter over de boordradio Pascal binnen voor de eerste pitstop. Team VDW Motorsport staat ruim aan de leiding in hun klasse.

Terwijl de auto wordt bijgetankt en de bandenspanning bijgesteld, neemt Ron het stuur over en vertrekt voor zijn laatste stint. Als hij uit de problemen kan blijven, kan VDW Motorsport een zesde klassewinst op rij binnenhalen… de spanning is te snijden in het team. Ron haalt er nog eens alles uit en zet nog een 1’46” op de tabellen met een ietwat agressieve rijstijl voor de laatste race. Voor een volle tribune en onder een stralende zon zien we rond 14h30 Ron de BMW Z3M als winnaar in Belcar 4 onder de finishvlag doorrijden met maar liefst twee ronden voorsprong op de concurrentie. Wat een prestatie opnieuw van het team uit Kasterlee !

Voor de zesde keer dit seizoen mag Team VDW Motorsport het hoogste schavotje op het podium betreden en opnieuw de champagne laten knallen ! En… zich opmaken voor een afsluitend feestje…
VDW Motorsport sluit het Belcar seizoen 2018 af met een Grand Slam: zes klasse overwinningen op rij, overwinning in de 24H of Zolder, de kampioenschapstitel in Belcar 4 én een ongelofelijke 4de plaats in het algemeen klassement, als eerste BMW na twee Norma-prototypes en een Porsche 991 GT3. Wat een fantastisch resultaat, wat een team !

Een welgemeende dankjewel aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft: team chef Peter voor de goeie strategie en keuzes, onze mechaniekers om telkens de Z3M in optima forma te houden en onder de stress van de race snelle pitstops te verzekeren, onze dames van de catering en organisatie voor het vele werk achter de schermen, huisfotograaf Tino voor het vastleggen van deze mooie momenten met prachtige foto’s, de supporters en sponsors voor de steun, enz…

Nu zal Team VDW Motorsport de winterperiode gebruiken om zich voor te bereiden op volgend seizoen… Zal het team met een verrassing komen volgend jaar? Later meer… nu eerst nog even genieten van dit schitterend seizoen!

Met sportieve groeten en graag tot volgend seizoen!

Comments are closed.