Spa Racing Festival 2018

24 Uren van Zolder 2018
August 20, 2018
American Festival 2018
October 30, 2018

Spa Racing Festival 2018

Team VDW Motorsport bekroont hun BMW Z3M met een schitterende kampioenschapstitel in Belcar klasse 4 !

Voor de vijfde en voorlaatste race van het Belcar Endurance kampioenschap 2018 zijn we opnieuw aangekomen op het mooie circuit van Spa Francorchamps. En de Belcar-teams werden getrakteerd op een schitterend “Indian Summer” weekend met veel zon en aangename temperaturen. Een ideale combinatie voor een spannend race-weekend !

Team VDW Motorsport kan in deze race reeds voldoende punten bijeen sprokkelen om al verzekerd te zijn van de kampioenschapstitel in Belcar klasse 4, dus een gezonde spanning binnen het team is voelbaar.

Voor deze race werd er gekozen voor het pilotentrio Edwin, Nico en Pascal. Ron zou deze race aan de kant blijven en inspringen als teamchef ad interim, gezien teamchef Peter door professionele verplichtingen er niet bij kan zijn.

Tijdens de qualificaties op zaterdag gaat Edwin als eerste VDW-piloot het circuit op om alles warm te rijden en als eerste aan te voelen hoe de BMW Z3M zich gedraagt op het snelle circuit van Spa Francorchamps. Na een vijftal rondjes komt hij binnen en neemt Nico plaats achter het stuur voor een uitgebreidere rijtijd gezien dit zijn eerste race op Spa is. De rondetijden van Nico gaan stelselmatig naar beneden en zo bouwt hij het vertrouwen op en zet een voorlopige 2’58” op de tabellen. Feedback van de piloten was dat de Z3M nogal onstuimig en nerveus reageert in de bochten. Voorlopig staat VDW Motorsport op een derde plaats in de klasse. Op het einde van de sessie vertrekt Pascal nog voor zijn qualificatie en perst er in de allerlaatste ronde een 2’50” uit, ondanks ook hij moeite had met het overstuurd karakter van de auto. Geen toptijden, maar wel genoeg voor een startplaats op de 2de plek voor de race op zondag. Prima uitgangspunt dus richting klassement. Met een 2de plaats is het team virtueel kampioen in Belcar klasse 4.

Sunday raceday. Na overleg in het team werd er beslist dat Edwin de start zou nemen, gevolgd door Nico en Pascal zou dan de laatste stint rijden.
Belangrijkste concurrenten voor deze wedstrijd zijn de snelle BMW M3 van G&R Motorsport, die na de 24h Zolder hun racewagen weer helemaal hersteld hebben, en de BMW M3 van R&J Racing.

Edwin kent een vlotte start en komt al snel in een vlot ritme maar geeft over de boordradio toch aan dat de BMW Z3M nog steeds heel nerveus stuurt. Na een 45-tal minuten spint Edwin in de Busstop-chicane maar kon zonder brokken zijn weg verder zetten. Het oponthoud door deze spin zorgt dat de G&R Motorsport M3 een flinke voorsprong kan nemen met hele snelle rondetijden. Er wordt Edwin gevraagd niet in de achtervolging te gaan en zo onnodige risico’s te nemen maar voor de belangrijke punten in het klassement te gaan. De BMW M3 van G&R Motorsport moet echter na een dik uur racen hun snelle bolide aan de kant parkeren met een gebroken aandrijving. Hierdoor komt Team VDW Motorsport opeens op de 1ste plaats in de klasse met een tweetal ronden voorsprong op de BMW M3 van R&J Racing.

Na bijna anderhalf uur neemt Nico het stuur over, maar komt al snel in een Safety Car situatie terecht die het hele peloton weer bij elkaar brengt. Na deze neutralisatie trekt het veld zich weer op gang en kan Nico prima rondetijden op de tabellen zetten en de voorsprong op de M3 van R&J behouden. Een knappe prestatie voor Nico’s eerste race op Spa Francorchamps. Gezien het overstuurd karakter gaat ook Nico even rond op de piste, maar ook hier zonder brokken.

Echter, na ongeveer 2h race, komt de voorbumper van de Z3M los en gaat die er ook af helaas… Nico komt na dit incident onmiddellijk binnen en het team inspecteert de onderkant van de Z3M op mogelijke schade. Bepaalde koelschelpen zijn beschadigd en worden verwijderd. Pascal neemt ondertussen plaats en er wordt hem gevraagd niet te pushen en geconsolideerd te rijden gezien de mindere koeling. Hij vertrekt zonder voorbumper voor de laatste stint.
Pascal rijdt zijn rondjes Spa zonder risico’s te nemen en blijft zicht houden op de M3 van R&J Racing die nog een ronde achterstand heeft. Zonder verdere problemen stuurt Pascal de BMW Z3M van VDW Motorsport als winnaar in Belcar klasse 4 onder de finishvlag door ! Met een vijfde overwinning op rij pakt Team VDW Motorsport, met nog één race te gaan, nu reeds de kampioenschapstitel. Wat een seizoen, wat een team, wat een auto, …!!

Bij het binnenrijden in “Parc Fermé”, na de finish, wordt de Z3M nog gelauwerd met een champagnedouche van het team. Onvergetelijke momenten. Ook de piloten trakteerden elkaar op een champagnedouche op het podium in Spa.

Zo werd er nogmaals bewezen: “to finish first, you first have to finish”.

Nu op naar de laatste race van het seizoen in Zolder in het weekend van 20-21 oktober ! Daar zullen Ron en Pascal de laatste race samen afwerken.
Momenteel staat VDW Motorsport nog steeds op een 4de plaats in het algemeen Belcar-klassement. Zit er nog een Top 3 klassement algemeen in ? Spanning beloofd voor de laatste race!

Met sportieve groeten en tot dan!

Comments are closed.