24 Uren van Zolder 2018

Zolder Superprix 2018
July 3, 2018
Spa Racing Festival 2018
October 11, 2018

24 Uren van Zolder 2018

We zijn aangekomen bij dé belangrijkste race van het Belcar-kampioenschap: de koninginnenrace 24 Hours of Zolder. Belangrijk voor het kampioenschap want deze race telt voor dubbele punten. Er zijn punten te verdienen na 6h, na 12h en aan de finishvlag… het belooft een bijzonder spannende wedstrijd te worden met veel punten te verdienen of te verliezen…
Team VDW Motorsport heeft niets aan het toeval overgelaten en het team van Ron en co hebben de BMW Z3M tot in de puntjes voorbereid. Alle vitale onderdelen van de machine werden gereviseerd of vervangen, zodat Team VDW Motorsport met materiaal in optima forma aan de start kon komen.

Op woensdag start er ondertussen traditiegetrouw de parade van Circuit Zolder richting Heldenplein in Heusden-Zolder op het programma. Een mooi event voor de toeschouwers en inwoners van de gemeente om maar liefst 45 racewagens over de openbare weg te zien passeren. De sfeer was er gezellig en de liefhebbers talrijk.
Ter plaatse was er dan de technische controle van de wagen, de administratieve controle van de piloten en de pilotenbriefing voor de 24H of Zolder. De gekte kan beginnen… de spanning kon men voelen stijgen…

Donderdag stonden de qualificaties op het programma. Nico en Pascal werkten in de namiddag de pre-qualifying af, zonder de Z3M te forceren. Een reguliere 1’51 werd er op de tabellen gezet, wat een prima uitgangsbasis was voor de Superpole donderdag avond, zeker gezien de wisselende weersomstandigheden. Een droog wegdek werd continue afgewisseld met een regenbui.
Tijdens de Superpole krijgt elk team één snel rondje op een leeg circuit voorgeschoteld die de startorde op zaterdag zou bepalen. Pascal werd aangeduid om de Superpole te rijden. Echter kreeg het Limburgse circuit rond 18h15 een hevige regenbui over zich heen, wat ervoor zorgde dat het circuit erg nat was en de teams die eerst aan hun Superpole moesten beginnen, in minder ideale omstandigheden hun rondje moesten afwerken. Team VDW Motorsport besloot om op regenbanden het circuit op te gaan. Bepaalde stukken waren reeds droog, andere nog verraderlijk vochtig. Pascal zetten een 1’57 neer wat een 31ste startplaats in algemeen klassement betekende en een 5de plaats in de klasse. De twee Hofor Racing BMW’s M3 waren veel te snel voor iedereen in Belcar klasse 4, maar daar zou het team zich niet op focussen, hun eigen race rijden was de boodschap van de teamchef.
Team VDW Motorsport had op zich een prima plek om de start op zaterdag aan te vangen en zo uit het tumult van het peloton te blijven. So far, so good…

Zaterdag, raceday! Iedereen binnen het team was klaar voor de belangrijkste race. Ook voor de genodigden was er opnieuw een party tent voorzien met BBQ, een dj en zoals ieder jaar, veel ambiance verzekerd. Op de team meeting op zaterdag werd er beslist dat Pascal de start zou nemen, dan zou Nico overnemen, gevolgd door Ron en Edwin zou dan het eerste deel van de nacht rijden.
Na de jaarlijkse drukte op de startgrid voor deze wedstrijd, was het omstreeks 16h15 tijd om alle piloten in te snoeren en om 16h30 gingen de lichten op groen voor een etmaal racen op het scherp van de snee.

Pascal kon een prima start nemen en vrij snel enkele plaatsen goed maken. Al snel kregen enkele deelnemers problemen met hun auto en werden ze verplicht de pitbox op te zoeken. De BMW Z3M liep als een Zwitsers uurwerk en na anderhalf uur racen vonden we de Z3M reeds in de top 20 algemeen terug en nam Nico het stuur over. Elke VDW Motorsport-piloot werkte een absoluut perfecte stint af volgens de afgesproken strategie. Het team bleef weg uit alle problemen en kon in de nacht het tempo wat verhogen en verder opklimmen in het klassement.

Eén van de Hofor Racing BMW M3’s kreeg al snel wat mechanische problemen en team VDW Motorsport kon zich nestelen op de 2de plaats in de klasse.
De nacht werd probleemloos overwonnen en Edwin, Ron, Harry, Nico en Pascal toonden, onder leiding van teamchef Peter, aan dat ze een niet te onderschatten team zijn in dit kampioenschap.
Met Edwin aan het stuur pakte Team VDW Motorsport de volle punten na 6h racen en Nico kon ’s ochtends de volle punten pakken na 12h racen.

Op zondag werd er geconsolideerd gereden met stabiele stints die rond 1’50 à 1’52 draaiden wat perfect volgens strategie was. Nog geen enkel mechanisch defect had de BMW Z3M gekend.
Maar dan… net na de middag op zondag kreeg de leidende Hofor Racing BMW M3 problemen en werd in de pitbox geduwd. Hét perfecte moment voor Team VDW Motorsport om de leiding te nemen ! Ze werden in het laatste uur nog hard achtervolgd door een jagende (en herstelde) BMW van Hofor Racing, maar de voorsprong die Team VDW Motorsport had bijeen gereden was voldoende groot…
En tegen alle verwachtingen in kon Ron de mooie Z3M als winnaar in de klasse onder de finishvlag doorrijden na deze spektakelrace! Team VDW Motorsport pakt hiermee het maximum van de punten in deze race en finishte zelfs als 13de algemeen in het klassement (op 45 deelnemers), wat een absolute topprestatie is.

De podiumceremonie was één groot feest en we zagen enkel maar lachende gezichten (en ook wat traantjes van geluk) bij Team VDW Motorsport!
Wat een team en wat een auto! Met dit fantastisch resultaat komt Team VDW Motorsport op een 4de plaats in het algemeen Belcar-klassement te staan. Wie had dat ooit kunnen denken/dromen aan het begin van het seizoen?

Nog twee races te gaan… het lijkt er alvast op dat Team VDW Motorsport afstevent op de kampioenstitel in Belcar klasse 4. Next up is een race in Spa Francorchamps eind september. Kunnen ze daar al voldoende punten scoren om de kampioenstitel veilig te stellen ? En hoever kan het team nog komen in het algemeen klassement? Er staat nog veel op het spel… en het belooft dus nog heel spannend te worden! Duimen dus voor Team VDW Motorsport!

Met sportieve groeten en tot in Spa!

Comments are closed.